Buğday unu üretimi esnasında çıkan yan ürün olup; buğday tanesinin en dış kısmını oluşturan ve un üretimi esnasında ayrılan kabuklu kısmına buğday kepeği denir. Buğday kepeği, protein ve vitaminler bakımından zengin olup, en az buğday unu kadar sağlıklı ve değerli bir besindir. Buğdayın kendisine göre çok daha fazla lif içerir. Özellikle B grubu vitaminleri açısından çok zengindir. Yüksek oranlarda tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3) ve folat (folik asit) içerir. Buğday kepeği proteini, enerjisi ve yüksek derecede sindirilebilir olması sebebi ile yem hammaddesi olarak da diğer tahılların ya da protein kaynaklarının bir kısmı yerine tercih edilmektedir. Süt sığırı, besi sığırı ve kanatlı rasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmakta olup, pelet kalitesini iyileştirmektedir.